پایگاه علمی روانشناختی ذهنیت

افسردگی،علایم، انواع ، درمان

افسردگی – علایم و نشانه ها  انواع افسردگی – درمان ها

افسردگی چیست ؟  آیا شما هم افسردگی دارید ؟ علائم و نشانه های افسردگی کدام هستند ؟  باید چه تعداد علامت داشته باشیم تا افسرده تشخیص داده شویم ؟ شدت علایم باید به چه صورت باشد ؟ آیا افسردگی درمان دارد؟ درمان های افسردگی کدامند ؟

خب شاید این سوال ها ذهن بسیاری ازمردم  را درگیر کرده باشد و آنهارا بر آن داشته است تا آن را پیگیری کنند که آیا افسردگی دارند یا خیر ؟ پس با ما همراه باشید .

افسردگی یکی از اختلالات روانشناختی میباشد که بطور کلی میتواند کیفیت بسیاری از جنبه های زندگی افراد را اعم ازبیولوژیکی ، فردی و شخصی ، اجتماعی   ، شغلی ، تحصیلی ، خانوادگی ، ارتباط با دوستان و…. تحت تاثیر قرار دهد و بگونه ای فرد را حتی از پا  در بیاورد . حالا یعنی چی ؟ یعنی فرد دیگر از زندگی خود لذت نمیبرد . اکثر اوقات نامید و بیحوصله است . امید خود را ازدست داده است . دست ودلش به کار نمیرود . انگیزه ندارد . اشتها و وزنش تغییر میکند . خوابش تغییر میکند . احساس اضطرابش تغییر میکند  دیگر میلی به زندگی ندارد . و حتی دربعضی موارد افسردگی باعث میشود افکار خود مخربی باعث مشغولیات ذهن فرد شود . ازین رو پیشگیری از افسردگی  و تشخیص به موقع افسردگی و درمان افسرد گی بسیار مهم است .

اختلال افسردگی یا بیماری افسردگی ؟

اول از همه باید بگوییم افسردگی را یک بیماری نمیدانند بلکه آنرا یک اختلال روانشناختی میدانند . حالا تفاوت اختلال و بیماری در چیست ؟ میتوان گفت اصلی ترین تفاوت در علت مشکل میباشد .  مثلا در بیماری بطور قطع مشخص است که علت بیماری چیست ، مثلا بیماری کویید 19 علتش ویروس کروناست . یا علتت یک بیماری میتواند یک ویروس یا باکتری و… باشد . ولی در افسردگی  اینطور نیست وعلت آن بطور دقیق مشخص نیست و علت های زیادی میتواند داشته باشد  . بنابراین چون انواع علت ها را میتواند داشته باشد  انواع درمان ها نیز وجود دارد که باید توسط فرد متخصص یعنی روانشناس یا روانپزشک تشخیص داده شود  و برنامه درمان افسردگی مورد نیاز تجویز گردد . بطور کلی بخواهیم بگوییم مثلا علت های افسردگی بر خلاف بیماری های پزشکی که علل طبی و زیستی دارند .اختلالات روان گسترده تر هستند و میتوانند علل اجتماعی ، زیستی ، شخصیتی ، معنوی و… داشته باشد . مثلا ممکن است یک نفر بخاطر ورشکستگی یا ازدست دادن شغل ویا ازدست دادن عزیزی دچار افسردگی شود یا بدلایل مشکلات ارتباطی ممکن است دچار افسردگی گردد ودلایل بسیار دیگری میتواند داشته باشد  یا حتی ممکن است بطور ژنتیکی ، فردی در برابر افسردگی  آسیب پذیر تر باشد یا حتی نوعی افسردگی فصلی وجود دارد که نوع درمان آن کاملا متفاوت از درمان انواع دیگر افسردگی است که جلوتر برسی میکنیم  . بنابراین دلایل ابتلا به افسردگی زیاد است و نوع درمان نیز متفاوت است .

تشخیص افسردگی :

برای تشخیص رسمی افسردگی از کتاب راهنمای تشخیصی آماری اختلالات روانی استفاده میگردد که باتوجه علم روز آپدیت میشود و جدیدترین نسخه آن در حال حاضر  دی اس ام 5میباشد .  در این کتاب برای افسردگی 9 علامت ونشانه ذکر گردیده است  که در ذیل به آنها اشاره خواهیم کرد

علایم افسردگی در 4 طبقه فیزیولوژیکی ،شناختی ، رفتاری ،هیجانی قرار میگیرد و علایم زیر را شامل میشود .

خلق افسرده یا کاهش لذت از زندگی

تغیرات در خواب

تغییرات در اشتها و وزن

تحرک یا کندی روانی

خستگی یا فقدان انرژی

احساس پوچی

کاهش تمرکز

احساس گناه

خودکشی

انواع افسردگی :

اختلال افسردگی اساسی

اختلال افسردگی دایم یا دیس تایمیا

اختلال نامنظمی خلقی اخلال گرانه

اختلال دیسفوریای پیش از قاعدگی

خصوصیات افسردگی  اساسی :

فرد بمدت حداقل 14روز و تقریبا بیبشتر طول روز را علایم زیر را  دارد  وعملکردش د راین مدت بطور محسوس تغییر یافته  و همینطور باعث رنج و نابسامانی فرد شده است

 

خلق افسرده یا کاهش لذت از زندگی

تغیرات در خواب  ( از کم خوابی تا پرخوبی )

تغییرات در اشتها و وزن ( در یکماه اخیر به میزان 5 درصد کاهش یا افزایش )

تحرک یا کندی روانی

خستگی یا فقدان انرژی

احساس پوچی

کاهش تمرکز

احساس گناه

خودکشی

البته علایم بالا نباید دلایل دیگری مثل دلایل پزشکی یا مصرف مواد و… داشته باشد .

افسردگی مداوم یا پایدار:

تقریبا همان علایم بالاست البته بصورت مزمن  ، و مدت زمان لازم برای تشخیص افسردگی پایدار یا مداوم : برای بزرگسالان بمدت 2 سال و برای کودکان و نوجوانان 1 سال میباشد .
علایم افسردگی پایدار :

تغییرات د رخواب ( پر خوابی یا کم خوابی )

تغییرات در اشتها و وزن

احساس نامیدی

کاهش تمرکز

عزت نفس پایین

خستگی  شدید یا کاهش انرژی

اختلال نامنظمی خلقی اخلال گرانه  :

این اختلال جدید در  دی اس ام 5 میباشد که خصوصیات اصلی آن انفجار خشم های کلامی و رفتاری است ه در پاسخ به ناکامی روی میدهد  که حداقل در دو محیط رخ میدهد  و حداقل هفته ای 3بار  بمدت یکسال ادامه دارد و در بین حملات خشم هم تحریک پذیر یا خشمگین است  . شروع این اختلال  قبل از 10  سالگی و است و نباید پیش از 6سالگی و بعد از 18 سالگی تشخیص داده شود .

علایم اختلال نامنظمی خلقی اخلال گرانه :

انفجار های خشم ، چه بصورت کلامی و غیر کلامی

عدم تطابق خشم با سطح رشدی فرد

انفجار های خشم حداقل 3 بار در هفقته

بین حملات خشم هم عصبانی و تحرک پذیر است و این در بین اطرافیان مشهود است .

حملات خشم حداقل در دو محیط است مثل مدرسه و خانه

عدم وجود دوره های مانیک  در این دوره

اختلال دیسفوریای پیش از قاعدگی  

عدم ثبات هیجانی  یا نوسانات خلقی شدید

تحریک پذیری

خلق افسرده واحساس ناامیدی

اضطراب

کاهش علاقه به فعالیت های سابق

یک یا چند علامت بالا در حداقل دو دوره قاعدگی رخ دهد .

این اختلال نیز اختلال جدیدی در دی اس ام  5میباشد تا به کسانی که این مشکلات را تجربه میکنند خدمات درمانی بیبشتری ارایه شود  .

درمان های افسردگی نیز به انواع درمان بیولوژیکی و درمان های سایکولوژیکی نیز تقسیم میشود

www.decorasee.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب

سبد خرید